www.oland4ever.EU

Vilken olja till Klippo gräsklippare?
Vilken olja till Husqvarna gräsklippare?
Vilken olja till Stiga Multiclip?
Vilken olja till Stihl gräsklippare?
Vilken olja till Al-Ko Comfort?
Vilken olja till MTD Optima?
Vilken olja till trädgårdstraktor?  De flesta motortillverkare för gräsklippare rekommenderar en "rak" (single grade) gräsklipparolja med beteckningen SAE 30 vilken säljs på bensinmackar, storköp och liknande. Om man byter olja från single grade till multigrade är det de sista siffrorna i multigradeoljans beteckning man ska jämföra med. En SAE 30-olja kan då ersättas med SAE 0-30, 5-30, 10-30 eller 15-40. En SAE 15-40 lämpar sig utomordentligt varma sommardager då motoroljan i en gräsklippare lätt går upp i temperaturer på ca 150° i motsats till en vanlig motorolja till bil som sällan bör gå över 100°. Just av den anledningen bör man vara väldigt observant på att man får tag i en ren mineralolja då tillsatserna i mineraloljan tål de höga temperaturer som en motorgräsklipparolja kommer upp i. Vilket jag personligen är tveksam till att tillsatserna i halv- och helsyntetiska multigradeoljor verkligen gör.

Vilken typ av olja och hur mycket behövs för min motorgräsklippare? Vilken typ av olja till min Klippo? Vilken typ av motorolja till min Stiga? Vad kräver Briggs & Stratton (B&S) för motorolja? Samma olja till gräsklippare, snöslunga och utombordare? Här finner du svaren!

Frågorna är många just vad beträffar motoroljan till våre motorgräsklippare. Rent generellt gäller att vanlig "rak" singelgrade SAE 30 mineralolja fungerar alldeles ypperligt. Finns att köpa på både Biltema, Jula, Mekonomen och Granngården för en dryg 50-lapp för 6 dl.

VIKTIGT
Mitt personliga undantag gäller motorgräsklippare med Hondamotorer. Enl Hondas manual till dessa motorer anges mineralolja multigrade SAE 10W-30 med klassificeringen API SJ. Alternativet är mineralolja singelgrade SAE 30 med klassificeringen API SJ.

Här kommer mina två rekomendationer på motorolja till Hondamotorer typ GCV 135, GCV 140, GCV 160, GCV 190 osv. Oljorna fungerar självklart lika bra i Briggs & Stratton (B&S).
MEN - har du någon annan motor än Hondas GCV 135, GCV 140, GCV 160, GCV 190 så kontrollera för säkerhets skull med din serviceverkstad!


HONDA SAE 10W-30 4 STROKE OIL API SJMOBIL GARDEN SAE 30 4 STROKE OIL API SJ
Varma somrar, som vi upplevt senaste åren, kan jag även rekommendera...

MOBIL SUPER 1000 X1 SAE 15W-40 API SJGäller dessa oljerekommendationer för samtliga motorgräsklippare eller gäller de ENBART för Honda- och Briggs & Strattonmotorer? Mitt svar blir att de gäller för alla bensinmotorer som körs under tempererade omständigheter dvs när temperaturen är över 10° Celcius. Men rent allmänt ska du naturligtvis följa de rekommendationer som står i klipparens manual (instruktionsbok)!!!


Här kommer en riktigt bra video som visar hur ett oljebyte ska utföras. Glöm bara inte att innan du börjar vippa klipparen på sidan - skruva av bensinlocket och lägg en tunn plast över bensinpåfyllningen och skruva dit bensinlocket igen - så slipper bensinen som finns i tanken rinna ut genom tanklockets ventilationshål.

OBS! att det är INTE jag som filmat eller lagt upp filmen på YouTube men jag tyckte den var så bra så att den var värd en länk.

Teknisk information och info rent allmänt om den klippare jag själv använder:
KLIPPO EXCELLENT H

Bild på Hondamotorn som enl mig är helt outstanding!

Öland 4ever erbjuder gräsklippning på Öland
Öland 4ever


OBS! Oland4ver.com är huvudsida till Oland4ever.EU


Sidan är optimerad för minst 27" skärm med upplösning 2560 x 1440.


Copyright © 2024 Oland4ever.eu (Öland 4ever)
Free Web Hosting